Pagina's

woensdag 18 januari 2017

Speculaas zonder geraffineerde suiker


Zo het wordt tijd dat ik mijn blog nieuw leven in blaas. Veel te lang heb ik er niets aangedaan.
In de tussentijd heb ik echter niet stil gezeten. Voortdurend ben ik nog bezig met eten zonder geraffineerde suiker. Ons huis is bijna geraffineerde suiker vrij.
De enige suiker die we nog in huis hebben, zijn de suikerstaafjes voor in de koffie, voor de visite.
Ik heb nieuwe recepten uitgeprobeerd en recepten aangepast. 

Het eerste recept op mijn lijstje is het recept voor speculaas dat ik elk jaar met Sinterklaas maak. Tot nu toe met geraffineerde suiker, maar nu wil ik proberen of ik het kan vervangen door banaan of rozijnenpuree. Het recept heb ik van mijn moeder en is zo lekker, dat ik het ook op andere momenten in het jaar maak.
Ik heb geprobeerd het te maken zonder toegevoegde suiker, maar dan is het niet de goede smaak. De speculaas gaat dan naar mijn idee teveel naar taaitaai verder is ze dan wat bleker van kleur, zoals je op de foto kunt zien. De versie met kokosbloesemsuiker komt naar mijn idee het meest in de buurt van de speculaas zoals ik hem ken. Dat recept krijgen jullie dus van mij.


Ingrediënten:


1 banaan

56 gr kokosbloesemsuiker

225 gr bloem

150 gr boter

3 tl bakpoeder

13 gr speculaaskruiden

12 gr amandelschaafsel

Zout 

Bereiding:Meng alles, behalve de boter en de amandelschaafsel, door elkaar.

Voeg de boter toe en kneed goed door elkaar. Het deeg blijft plakkerig.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol met een deegrol of duw met je hand het deeg over de plaat tot een dikte van ongeveer 1 cm. Duw het deeg aan de kanten iets omhoog om te voorkomen dat de randen verbranden.
Strooi het amandelschaafsel er overheen en druk aan.

Bak de speculaas in een hete luchtoven op 160 graden ongeveer 30 tot 40 minuten. Haal de plaat uit de oven. Laat iets afkoelen en snijd de speculaas dan in stukken. Laat de speculaasjes op een rooster verder afkoelen.

Smakelijk!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten